sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kohti puhtaampaa sisäilmaa


Monikemikaaliyliherkkyys (MCS) ja rakentaminen 

Sisäilmasairaan perheemme rakennusprojekti on ollut ja tulee olemaan ratkaisujen ja materiaalien etsimistä, tuotekorttien lukemista sekä aistinvaraisten havaintojen tekemistä. Joku tuote sopii meille, mutta toinen ei.  Perheemme on altistunut vuosien varrella mm. sädesienelle, aspergillukselle, cladisporiumille, penicilliumille, 2-etyyliheksanolille, formaldehydille jne. Kaikki kodissamme käytetyt materiaalit on valittu ensisijaisesti tutkimustulosten, toissijaisesti aistinvaraisten havaintojen ja kolmanneksi budjetin perusteella.

Taloprojektissamme olemme etsineet tuotetietoutta M1- luokan tuotteista. M1 tarkoittaa rakennusmateriaalien päästöluokkaa ja kertoo tuotteen vähäpäästöisyydestä. Yritys, joka käyttää M1-merkkiä tuotteessaan on läpäissyt testit puolueettomassa laboratoriossa.  M1 tuotteisiin rinnastetaan pinnoittamattomina myös tiili, luonnonkivi, keraaminen laatta, lasi metalli sekä käsittelemättömästä puusta valmistetut laudat ja hirret. Vaikka tuotteella on M1-luokitus, se ei välttämättä sovi monikemikaaliyliherkälle (MCS). 

MCS tulee englanninkielisistä sanoista Multiple Chemical Sensitivity ja tarkoittaa monikemikaaliyliherkkyyttä.  MCS on yleensä seurausta pitkäaikaisesta homealtistuksesta. Minulle on kehittynyt erittäin tarkka hajuhaisti, minkä ansiosta tiedän poistua sisäilmaltaan huonosta tilasta tai jätän tuotteen kauppaan. Puolisoni mielestä, en ole sopivaa rautakauppaseuraa, koska työnnän nenäni joka paikkaan ;).Meillä kaikista eniten keskustelua herätti eriste- sekä höyrynsulkumateriaalit.

Ekovilla ei päässyt yöpöytätesteihin, koska meillä oli huonoja kokemuksia tuotteesta. Eräässä kotiesittelyssä pääsin haistelemaan ekovillaa. Ekovillan tuoksu meni suoraan päähän, olo oli kuin halolla päähän lyöty.  Uskon, että ekovillan sisältämät painomuste ja boori aiheuttivat minulle oireita.
Kivivillalla tein yöpöytätestin ja päätös oli helppo tehdä. Kaikissa kotimme eristysratkaisuissa käytämme Parocin tuotteita sekä Intellon höyrynsulkukangasta sekä tiivistämisessä käytämme Tescon VANA M1-luokiteltua tuulensuoja- ja höyrynsulkuteippiä.
Kuinka moni äiti laittaa yöpöydälle ”koristeeksi” kivivillaa, höyrynsulkuakangasta, maalattuja paneelin pätkiä?Kuinka moni meistä miettii rakennusaikana VOC-päästöjä…Mitä on VOC??VOC on lyhenne sanoista Volatile organic compound ja tarkoittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä = kaasuja. VOC- päästöjä on mm. rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä pesuaineista.  Käyttämällä M1-luokiteltuja rakennusmateriaaleja, pääsemme jo rakennusvaiheessa  puhtaampaan sisäilmaan.


Mainitsin kirjoitukseni alussa 2-etyyliheksanolin, tämä mystinen sisäilmamyrkky vapautuu esimerkiksi muovimatosta, joka on liimattu kostean betonin päälle. Tai meidän tapauksessa altistuimme 2-etyyliheksanolille vuokra-asunnossamme, jossa muovimaton päälle oli askeläänieriteeksi laitettu tupleksia ja sen päälle laminaatti. Meidän terveytemme kannalta erittäin huono coctail. Annamme betonivalun kuivua rauhassa, nyt maltti on valttia ja tupleksia ei tule hirsikotiimme missään muodossa.Toinen mainitsemani pahis on formadehydi, jota on mm. lastulevyissä, MDF-levyissä, tapeteissa, tekstiileissä, maaleissa ja laminaateissa.

 
Meille tulee MammuttikotiSisustan itse toimituksella, koska halusimme itse viimeistellä kotimme sisäpinnat. Joidenkin materiaali- ja tuotevalintojen tekeminen on ollut helppoa ja toisten ei. Materiaalivalinnoista kerromme lisää hirsikotimme edistyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti