sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Materiaalivalinnat ~ keraaminen laatta


Yksi helpoimmista materiaalivalinnoista kodissamme olivat lattiat. Perheemme altistushistoria sekä huonot kokemukset, muista lattiamateriaaleista kuten: laminaatti, parketti ja muovimatto, vaikuttivat uuden kotimme lattiamateriaalin valintaan. 

Meille turvallisin vaihtoehto lattiamateriaaliksi oli keraaminen laatta, koska se on
 
* tuoksuton
* päästötön
* luontoystävällinen
* kestävä
* ei sisällä orgaanisia aineita
* laattalattia hengittää saumojen kautta
* puhdistettavuus ilman kemikaaleja
* yksiaineinen materiaali, suoraan M1-luokan tuote
* ei tarvitse askeläänieritettä/höyrynsulkumuovia
* laatan rikkoontuessa huoneilmaan ei pääse terveydelle  vaarallisia kemiallisia yhdisteitä

Kotimme kaikki laatat ovat ABL Finland Oy:n monipuolisesta,  laajasta ja laadukkaasta tuotevalikoimasta.Tutustuimme ensin ABL:n laattavalikoimaan yrityksen Laattapankin kautta ja varasimme ajan myymälään. Ensivaikutelma Helsingin myymälästä oli huikea, laattoja oli esillä monissa tiloissa ja niitä oli paljon ja erilaisia. Valikoimassa on klinkkeri, märkäpuriste-, Porcellanatolaatta sekä lasitettuja laattoja.  

Onneksi sisustusmyyjä Anu otti tilanteen haltuun kyselemällä ja kuuntelemalla meidän ajatuksia tulevan kotimme värimaailmasta ja tiloista, jotka laatoitamme.  Anun rautaisen ammattitaidon avulla, löysimme täydelliset laatat kotiimme.
Yllä olevista kuvista löytyy kotimme väri- ja laattamaailma.Yläkerran kylpyhuoneen seinälaataksi valitsen Lumina-sarjan Bianco laatan,  koko 25*75 cm. Talotekniikkakuilun laatoitimme  Laura Ashleyn Hinton Black keraamisella mosaiikkilaatalla. Lattialaattana RAK Surface ash-laatta, koko 10*10 cm.

Alakerrasta laatoitimme ensimmäisenä teknisen tilan, jotta talotekniikkatyöt etenisivät jouhevasti. Lattialaattana Taurus Coloria 10*10 cm.  Taurus Color -laatta on tarkoitettu kovaan kulutukseen, kestää myös pakkasta ja laatan liukastumisenestoluokitus karhea.
Yläkerrassa meillä on M1-luokiteltu kipsivalu vesikieroisella lattialämmityksellä. Kipsivalulattia luovuttaa tasaisesti lämpöä, eristää ääntä ja on palamaton, mikä lisää asumisturvallisuutta.  Lisäksi laattoittaminen  sujui kätevästi ja nopeasti, koska erillistä hiomista kipisivalulle ei tarvinnut tehdä. Yläkerran makuuhuoneiden ja aulan laataksi valitsimme RAK Surface  - off white 30*60 cm.
Alakerrassa meillä on maanvarainen betonilaatta sekä vesikiertoinen lattialämmitys. Meille ainoa mahdollinen turvallinen lattiavalinta alakertaan oli keraaminen laatta.  Halusimme lattian, jossa ei tarvitse käyttää askeläänieristeitä tai höyrynsulkumuovia eikä tarvitse miettiä myöhemmin, millaisia reaktoita voi tulla emäksisen betonin ja alusmateriaalin  reagoidessaan keskenään. 

Alakerrassa jatkoimme RAK-Surfacen käyttämistä, värinä cool grey ja tuplasti isompi koko 60*60 cm.  RAK Surface on kuivapuristelaatta ( porcellanato), mikä teknisiltä ominaisuuksiltaan laatojen parasta luokkaa mm. tiiviydeltään (vedenimukyky alle 0,5%) ja kestävyydeltään.
 Hieman jännitti, kuinka 60*60 cm laatan mitoitus onnistuu ja pakkohan se oli latoa laatat lattiaan. Täydellinen valinta väriltään ja kooltaan.

Saunan, kylpy- ja kodinhoitohuoneen lattioissa käytimme mattapintaista RAK Surface ash-laattaa. Suihkutilassa meillä laatan kokona on 30*60 cm ja muualla 10*10 cm.
Alakerran kylpyhuoneen laatoittamista jatkoimme  Lumina-sarjan 25*75 cm Bianco kiiltävällä  ja Curve –laatalla. FAB Lumina on aivan mielettömän monipuolinen laattasarja. 
Kodinhoitohuoneen välitilassa käytimme FAB  Firenze Heritage Formella grigia Mix Matt- laattaa, koko 20*20cm.
Alakerran WC:ssä käytimme FAB-lumina- sarjan Curvea.
Yhteistyö ABL Laattojen kanssa on ollut loistavaa. Erityiskiitos Anulle sekä varaston vahvoille pojille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti