maanantai 12. maaliskuuta 2018

Sisäovet, karmit ja kynnykset

Meidän rakennusprojektin yksi tavoitteista oli, että löytäisimme mahdollisimman vähäpäästöisiä ja turvallisia vaihtoehtoja niin rakennusmateriaaleista kuin sisustamisen tuotteista. Tuotteiden pitäisi olla helposti saatavilla asuinpaikkakunnasta riippumatta. Meille erittäin isona apuna on ollut Rakennustiedon ylläpitämä M1 Luokituspalvelu- sivusto, sieltä voit hakea M1-luokiteteltuja rakennusmateriaaleja joko tuotteen tai valmistajan mukaan. 

Meille isoin haaste tässä projektissa on ollut saada tuotetietoa väliovien, karmien ja kynnysten valmistuksessa käytetyistä maaleista ja liimoista sekä valmistusmaasta. Meille yllätyksenä oli, että ovivalmistajat eivät ole miettineet oviratkaisua loppuun asti. M1-luokiteltuja sisäovia on, mutta karmeilta ja kynnyksiltä luokitus puuttuu. Tässä olisi oiva tuotekehityksen paikka oviratkaisujen valmistajille, jotta saataisiin kokonaisuus kuntoon.

Olipa kyseessä M1-luokiteltu tai luokittelematon tuote, olisi kuluttajan kannalta erittäin positiivista, että tuotteesta olisi tarvittaessa saatavilla tuotekortti tai tekninen tieto. Mitä faktoja olisimme toivoneet tuotekorteilta: käytetty materiaali, maali, liima, prosessissa käytetyt kemikaalit sekä valmistusmaa. 

Rautakaupasta valmiina ostettavia M1-luokiteltuja karmeja ja kynnyksiä ei ole Suomessa tai ainakaan me emme 2kk:n selvitystyön aikana löytäneet. Jokunen tunti vierähtänyt koneella ja kännykällä etsien tietoa sekä lähetetty lukemattomia sähköposteja, joihin kaikkiin emme edes saaneet vastausta. Yleisin vastaus rautakaupoista oli, että olemme yhteydessä ovivalmistajaan ja olemme yhteydessä teihin. Karmit ja kynnykset olisimme teettäneet puusepällä ja käsitelleet ne meille sopivilla maaleilla ja liimoilla, jos aikataulumme olisi siinä vaiheessa antanut periksi. 

"Salapoliisityön" ansiosta löysimme karmeihin ratkaisun Mattiovelta: sormijatkamaton mänty puuvalmis karmi. Tuote ei sisällä liimaa ollenkaan, eikä mitään muutakaan keinotekoista. Iso kiitos Mattiovelle loistavasta asiakaspalvelusta! Paikallisen rautakaupan kautta karmien tilaaminen onnistui loistavasti. Karmit käsittelimme Colorian öljyvahalla, mikä tuotteena sopii perheellemme. Saunan oven karmit käsittelimme värittömällä Supi saunasuojalla. 
  

Meillä on 13 sisäovea, joista 12:sta saimme karmiratkaisun Mattiovelta. Ainoastaan pesuhuoneen oveen jouduimme valitsemaan tehdasvalmisteisen kostean tilan karmin eli 1/13 jäi vajaaksi tavoitteestamme. 

Miksi emme halunneet käyttää valmiita karmeja? Meille kerrottiin, että karmit maalataan katalyyttimaaleilla, joista vapautuu formaldehydiä sisäilmaan. Katalyyttimaaleilla ei ole M1-luokitusta tai vastaavaa eurooppalaista luokitusta. Näin maallikkoina päättelimme, että mikäli maalista vapautuu sisäilmaan formaldehydiä.  Emme halua käyttää katalyyttimaalilla käsiteltyjä tuotteita asuintiloissa, vaikkakin karmit ovat erittäin pieni osa kokonaisuutta. Yhden karmin kohdalla jouduimme antamaan periksi, ainakin toistaiseksi.

Kynnyksiin emme löytäneet vähäpäästöistä vaihtoehto. Meillä on ainoastaan kolme pakollista kynnystä Kottaraisenpolulla.
Rakennustiedon sivuilta löytyy kaksi valmistajaa, joiden valikoimasta löytyy M1-luokiteltuja sisäovia. Meille asennettiin seuraavat väliovet Jeld-Wenin valikoimasta:
                      * väliovet: Trend 301, Trend 302S ja Easy 201
                      * saunan ovi: Kirkas 87 lasiovi

                      * kylpyhuoneen ovi: Bath Satiini, kostean tilan ovi  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti